Försäkra bilen

Försäkra bilen

Om man har en tjänstebil är det förståeligt att det i regel känns lite krångligt att försäkra bilen, för detta skiljer ju sig rejält från hur det går till om man har en egen bil. Just för att visa att detta inte nödvändigtvis måste vara så svårt som det kan verka har vi satt ihop denna guide till att försäkra bilen, för tjänstebilsinnehavare.

Vem är det egentligen som ska försäkra bilen om det är en tjänstebil?

Det är ägaren av bilen som ansvarar för detta, vilket förstås betyder att detta inte är ditt ansvar, utan snarare bilens ägares ansvar, dvs. leasingbolagets. Detta betyder att i de allra flesta fall är en tjänstebil fullt försäkrad redan när man tar den i bruk, så detta är i regel inget man behöver oroa sig över alls själv.

Hur vet jag vad det är för bilförsäkring min bil har?

I många fall framgår detta av bilens papper som man får med när man tar den i bruk, men skulle så inte vara fallet bör du förstås vända dig till leasingbolaget för att ta reda på detta. I de flesta fall är de dock bra på att ge dig information om detta, för de vill förstås att du ska veta vart du ska vända dig om det händer något.

Kan man ta med sig en tjänstebil utomlands? Är den försäkrad då?

Det kan du, i de allra flesta fall, men i vissa fall kan det vara så att din privata egendom i bilen inte omfattas av försäkringen, så detta kan det vara bra att kolla upp lite extra för att vara på den säkra sidan. Dessutom är det viktigt att man fortsätter föra körjournal även när man är utomlands, detta gäller även om man inte är i tjänst. Skulle man missa att göra detta kan man åka på dryga böter, vilket ingen vill, så var noga med att verkligen sköta detta ordentligt!