Hemförsäkringar

Hemförsäkringar

En sak som många tycker är lite klurig gällande sin hemförsäkring är att värdera det bohag man har där hemma, för hur många har väl stenkoll på värdet av detta? För att göra denna process lite lättare för dig, om du antingen ska teckna en helt ny hemförsäkring eller vill ändra uppgifterna du redan lämnat till ditt försäkringsbolag, kommer här några tips och råd gällande värdering av bohaget:

 

Vad ingår i bohaget?

Saker man bör ha med i beräkningen när man värderar sitt bohag är:

  • Möblerna man har där hemma
  • Möjliga redskap man har där hemma
  • De husgeråd man har
  • Kläder och accessoarer man har
  • Andra lösa föremål som finns i hemmet

Vad händer om man anger ett för lågt värde för sitt bohag?

Då kommer man endast att få ersättning för detta värde om det händer något, vilket kan göra att man inte kan ersätta allt som fanns i hemmet innan det, vilket förstås är synd.

Hur gör man då rent praktiskt för att få rätt värde?

Till att börja med bör man gå runt från rum till rum och skriva ned allt som finns i rummet. De flesta minns nämligen inte allt som finns i hemmet om de inte gör detta. Sedan sätter du dig helt enkelt ned och funderar på vad detta kan vara värt.

Vad kan man göra om man inte alls har någon aning om värdet?

För det första kan man vända sig till det försäkringsbolag man har eller vill byta till för att fråga om vad de rekommenderar och brukar ange, ofta kan man nämligen få bra råd den vägen. Ett annat alternativ är att ta en titt på Konsumenternas försäkringsbyrå, som också tagit fram en tabell med ungefärliga värden för de flesta rum i hemmet.